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Memo To: District Board of Directors
From: Legal Counsel

Re' z 1) Board Member Residency, 2) Board Alternates,
3) Appointment and Removal and 4) Board Compensation

As you will recall, at the last Board of Directors meeting
I was asked to look into and present my legal opinion as to the
provisions of the Health and Safety Code relating to the above-
mentioned topics. My interpretations of these subjects and the
code sections relating to same basically involved one or more
of three approaches or thought processes: common sense, literal
interpretation of the statutory language involved to determine
its apparent meaning; attempted discovery of the intent of the
legislature in using certain language; and comparison to other
legislatian. Legislative intent is seldom very apparent, so it
was not of much assistance,; although I did have to resort to
certain legal presumptions of legislative intent. As a practical
counter—-check of my thoughts on these matters, I confirmed my
opinion with three other local city attorneys.

1. Residency of Board Members. Health and Safety Code
§4179, relating to the composition and appointment of members
to the governing board of this district, concludes with the re-
gquirement that: "The perscn appointed shall reside within the
area he represents.” I can find nothing in this language or any
‘other provisions of the code to conclude other than that a board
member appointed by a city council must reside within the city he
represents, and a member appointed by the board of supervisors
must reside within the county unincorporated area. If such is
the case, there is no alternative to the effect of and compliance
with such state law directive, for in statutory interpretations
the phrase "shall" is mandatory (Govt. Code §14; Evid.Code §11).

In dealing with the above statutory language, we must look
to the code for the legal definition of the words "residence" or
"domicile," which have the same meaning:

"The domicile of a person is that place in which his habi-
tation is fixed, wherein the person has the intention of remaining,
and to which, whenever he is absent, the person has the intention
of returning. At a given time, a person may only have one domicile.’
(Evid.Code §200). ,
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The requirement of residence for one who 1s a member of a
governing body is not unique in the law, and actually has a
common sense basis in . our representational form of government.

At the local level, a person is not eligible to be a city council-
. man unless he is a gqualified elector of the city (Govt. Code
§36502), and one may not be an elector of a city unless he is a
legal resident thereof (Elec.Code §193). Government Code §1770
also provides that a city office automatically becomes vacant
when an incumbent officeholder ceases to be an inhabitant of

the city for which he was chosen or appointed to represent.
‘Likewise, Health and Safety Code §4179.2 provides that a district
board member shall only hold office untll "termlnatlon of resi-
dence within the area he represents.”

A distinction'must be made in such cases between an "officer”
and an "employee" of a city or district, for Govt. Code §50083
provides that "No local agency or district shall require that
its employees be residents of such local agency or district.”
And in 1974 §10.5 of Article XI of the California Constitution
was added to prohibit a city, county or public district from re-
guiring its emplovees to be residents of such city, county or
district. However, it has been held in court cases and in an
opinion of the Attorney General's office that these restrictions
do not apply to elected officers (59 Op.Atty.Gen. 136). The
rationale for elected officers surely seems to apply to the
appointed officers of a district who comprise the coverning body
of the district, for like elected officials they "are not generally
considered to be employees and in fact do not meet the traditional
tests in determining if an employment relationship exists. That
is, [they] do not have an employer who has control over daily
~activities, authority to hire, fire and modify terms of employ-
ment." (Id. at p. 140).

Based upon the foregoing, I can only conclude that the
phrase "shall reside in the area he represents" is clear and
unambiguous on its face, means exactly what it says, and cannot
be interpreted otherwise. I believe that the import of this
language can only be avoided by reguesting the state legislature
to amend §4179 of the Health -and Safety Code. -

2. 2Alternate Board Members. Health and Safety Code §§4179
et seqg. provide for the appointment of board "members," but do
not mention anything about alternate board members. Such an
absence is not unicue in the law, for the various Government Code
sections relating to the election of city councilmen or county
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is the propriety of board members who are full-time employees
of the entity who appointed them retaining the monthly per
diem payment. My conclusion on this point is simply: they
may if they want to, and if it does not viclate some rule of
the appointing entity, but they need not if they do not want
to. Rather than go into any convoluted rationale of this
astoundlng, yes-and-no answer, let me simply say it is based
upon a review of a comprehen51ve opinion from the Attorney
General's office and the several cases cited therein (50 Op.
Atty.Gen. 87). The general rules stated there and herein
applicable are: '1) . There is no indication in law that the
compensation of public employees is intended to be exclusive,
in the absence of a different local rule; 2) It was obviously
intended by the legislature to provide compensation for board
members, and in the absence of any prohibition in this specific
case, none will be presumed (see "legislative intent rule"
mentioned under item 2 hereinabove); 3) The legislature may:
provide for additional compensation or expenses. to officers for
special duties or for holding additional offices; 4) Services
as directors of a special district are not performed for the
city or county, but for the district, a separate legal entlty.
3) Thus, the duties performed were not part of their usual
office; and 6) They would be paid not as city or county officers,
but only as a district officer, and only for meetings actually
attended :

If any of you have any guestions régarding any of the above,

Please do not hesitate to contact me at your convenience.

Robert R. Wellington
District Counsel

RRW/mk
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supervisors and the appointment of city and county planning
commissioners do not mention or provide for alternates either.
I can find nothing in my research to find that anyone has even
considered the possibility of alternates in these -situations.

By contrast, in connection with other enabling leglslatlon
for public entities the state legislature has specifically
prov1ded for the designation of alternates to act on a governing
board in the place of the prlnc1pally appointed members (e.g.,
Health & Safety Code §4730.1). It is a basic rule of statutory
construction and interpretation that where language or a pro-
vision which could have easily been included in the law is in
fact omitted from that law, there is a presumption that the
legislature in its wisdom actually intended such omission.
Obviously this "apparent intent of the legislature" rule is
often a fiction, but I feel the rule should be apprlied in this
case in the absence of other direction from the legislature.

- Again, this is a matter which, like the above-mentioned topic,
could be resolved by amendment of the pertinent code sections.

3. Council Appointment and Removal. Health and Safety
‘Code §4179 provides that the various members of the district:
" board of directors shall be appointed by the board of supervisors
and the city council of entities within the district. Seeing
no real guestion about the appointment powers of these bodles,
I will turn to what powers of removal they have.

"Every office, the term of which is not fixed by law, is
held at the pleasure of the appointing power." (Constitution :
Art. XX §16; Government Code §1301; emphasis added). By contrast,
"Appointments to continue for a fixed term of years cannot be
terminated except for cause, in which case the public officer is
entitled to notice and opporuunity to be heard." (40 Cal.Jur.2d,
Public Officers §98, citing various cases). Heazlth and Safety
Code §4179.2 prov1d°s that the term of office of the board members
of this district is fixed at four (4) years. Therefore, a member
of this board may be removed by the governing body which appointed
him only on a showing of some misconduct on the part of said :
member or a violation of some law (Good v. San Diego, 5 Cal.App.
265), although at least one case has permitted removal by the
appointing board when the officer violated one of its rules
(Brown v. Dwyer, 26 Cal.App. 369). :

4. Board Member Compensation. Here again, the applicable
law clearly and properly allows reimbursement of expenses and
per diem compensation of district board members (§4179.3, amended
in 1973), so I believe the only issue here, as I understand it,.
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Memo to: Tim Flanagan, MRWMD General Manager .
From: Rob Wellington, Legal Counsel

Re: Question as to Alternates to the Board of Directors of the
Monterey Regional Waste Management District (MRWMD)

You have indicated that you have had an inquiry about whether there could be
persons appointed as alternates to the Board of Directors of the District, in addition to the
regular members appointed to the Board. My opinion on this matter is set forth below.

The legislative framework under which the MRWMD is organized provides only
for the appointment of “members” to the board of directors (Public Resources Code
section 49120). No mention is made about the appointment of alternates. Such an
absence is not unique in the laws relating to various government entities, for there are
several that provide for the appointment of board members but do not mention or provide
for the appointment of alternates (e.g., Mosquito Abatement Districts, the Regional Water
Quality Control Board, the Air Resources Board). I cannot find in my research that there
was even any consideration of the possibility of alternate board members in those
situations, or in connection with the Public Resources code section mentioned above.

By contrast, in connection with the enabling legislation for other public entities the
state legislature has specifically provided for the designation and appointment of
“glternates” to act on a governing board in the place of the principally appointed members
(e.g., County Sanitation Districts). It is a basic rule of statutory construction and
interpretation that where language or a provision which could have easily been included
in the law is in fact omitted from that law, there is a presumption that the legislature in its
wisdom actually intended such omission. Additionally, the legislature is presumed to act
intentionally and purposely when it includes language in one statute but omits itin ..
another.

Based upon the foregoing, I can only conclude that the Public Resources
Code, in providing solely for the appointment of “members” to a board of directors, is

-1-



clear and unambiguous on its face, means exactly what it says, and cannot be interpreted
otherwise to provide for the appointment of “alternates™ to the board. I believe the import
of this language can only be avoided by requesting the state legislature to amend section
49120 of the Public Resources Code. As you know, this District has had success in the
past, with good arguments and logic to support it, to amend its enabling legislation to
overcome an unreasonable limit on board member compensation and the limitations on
the name for the District.

The Authority. A question related to the above has to do with the board members
of the District’s companion joint powers agency, the Monterey Regional Waste
Management Authority, created in 1993 by the member entities of the District. The board
of directors of the Authority is set up as a mirror image of the District, with its members
to serve concurrent terms as those served on the District board. The Authority usually
only meets once per year, for a few minutes, except for those occasional instances when it
has been active to institute revenue bond funding to support the District’s operations.

Any change of the joint powers agreement for the Authority to provide for the
appointment of alternate board members could be accomplished by having the legislative
bodies of all of its member entities approve an amendment to the agreement.

If you have any questions regarding any of the above, please do not hesitate to
contact me at your convenience.

-RR.W.
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